Πρόταση υπεροχής με ιταλικό στυλ
Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη
Tο Cerri 86 αποτελεί ένα σκάφος υψηλών προδιαγραφών που κατασκευάζεται στο ομώνυμο ιταλικό ναυπηγείο το οποίο, αν και χωρίς μεγάλη ιστορία στο χώρο ναυπήγησης πολυτελών σκαφών, κατόρθωσε να συγκριθεί σχεδιαστικά με μερικά από τα μεγάλα ναυπηγεία του χώρου (κερδίζοντας μάλιστα το πρώτο βραβείο σχεδίασης στο σαλόνι της Γένοβας τον Οκτώβριο του 2006).
Η εν λόγω σύγκριση επιτεύχθηκε εξαιτίας της συγκέντρωσης ορισμένων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, που προκύπτουν κυρίως από την αρχιτεκτονική του σκάφους σε καίρια σημεία, όπως στο fly bridge και στο υπαίθριο σαλόνι της πλώρης, ενώ αίσθηση προκαλεί η θέση της κουζίνας στο κύριο κατάστρωμα (με δυνατότητα τοποθέτησής της και στο κατώτερο κατάστρωμα) και η τοποθέτηση του σαλονιού στο κατώτερο κατάστρωμα.
Με διαστάσεις 26,32 x 6,35 μέτρα το Cerri 86 διαθέτει μοντέρνα αισθητική, με την υπερκατασκευή του να είναι εξοπλισμένη με fly bridge και ανοιγόμενη οροφή. Τα δύο αυτά στοιχεία συντελούν στην συνολική λειτουργικότητα και άνεση, ενώ η μορφή της διαθέτει σπορ μορφή τύπου open με κύριο χαρακτηριστικό τους δύο μεγάλους πλευρικούς υαλοπίνακες ελλειψοειδούς σχήματος.
Η μελετημένη σχεδίαση της υπερκατασκευής αξιοποιεί το πρυμναίο μέρος της, με την τοποθέτηση του πιλοτηρίου με διακριτικό τρόπο, χωρίς να είναι ορατό από την πλάγια ή την εμπρόσθια όψη. Οι διαστάσεις του fly bridge δεν είναι μεγάλες, αλλά επαρκείς ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει ένα μεγάλο πιλοτήριο και ένα στρώμα ηλιοθεραπείας για τέσσερα άτομα. Η πρόσβαση σε αυτό πραγματοποιείται από δύο σκάλες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από το πιλοτήριο.
Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί στο πρωραίο μέρος του κύριου καταστρώματος το οποίο αξιοποιείται με την τοποθέτηση ενός υπαίθριου καθιστικού, ενσωματωμένου πάνω στην υπερκατασκευή. Αποτελείται από δύο ημικυκλικούς καναπέδες που περιβάλλουν ένα πολυεστερικό τραπέζι, το εσωτερικό του οποίου αξιοποιείται ως χώρος αποθήκευσης.
Στο πρυμναίο μέρος του κύριου καταστρώματος βρίσκεται ένα επιπλέον καθιστικό, αποτελούμενο από ένα υπαίθριο καναπέ και ένα σταθερό ξύλινο τραπέζι. Στην πλάτη του καναπέ βρίσκεται ένα στρώμα ηλιοθεραπείας το οποίο διαθέτει ηλεκτρική ανάκλιση, αποκαλύπτοντας το τζετ σκι ή το βοηθητικό σκάφος. Ο χώρος του πρυμναίου υπαίθριου καθιστικού καλύπτεται επαρκώς από την πολυεστερική οροφή, στην οποία είναι ενσωματωμένα δέκα φώτα δέσμης (σποτς), προσφέροντας διακριτικό φωτισμό κατά τις βραδινές ώρες.
Ιδιαίτερο χαρακτήρα αποκτά η πρόσβαση από το πρυμναίο μέρος στο εσωτερικό αφού οδηγεί παράλληλα στο πιλοτήριο, την τραπεζαρία, την κουζίνα, και το σαλόνι. Εδώ έγκειται και η ουσιαστική διαφοροποίηση του σκάφους, το οποίο διαθέτει το πιλοτήριο, την τραπεζαρία και την κουζίνα στο ίδιο επίπεδο, λίγο πιο πάνω από το κύριο κατάστρωμα και το σαλόνι στο κατώτερο κατάστρωμα. Η θέση της κουζίνας μπορεί να αλλάξει και έγκειται στις επιλογές του υποψήφιου αγοραστή.
Το πιλοτήριο είναι εγκατεστημένο στην δεξιά πλευρά και ο χώρος περιλαμβάνει επίσης ένα καθιστικό σε κοντινή απόσταση, αποτελούμενο από έναν γωνιακό καναπέ και ένα στρογγυλό ξύλινο διαιρούμενο τραπέζι. (Το πιλοτήριο ωστόσο είναι δυνατόν κατόπιν παραγγελίας να τοποθετηθεί στο κέντρο ή στην αριστερή πλευρά).
Η περιοχή της κουζίνας αναπτύσσεται στην αριστερή πλευρά. Οι εστίες και ο φούρνος είναι εγκατεστημένα σε μία ξύλινη επιπλοσύνθεση που εδράζεται στο κέντρο, ενώ διαθέτει και πολυεστερικό καπάκι, το οποίο ανασηκώνεται και δημιουργεί ένα διαχωριστικό μεταξύ κουζίνας και πιλοτηρίου.
Η τραπεζαρία βρίσκεται πίσω από τον παραπάνω διπλό χώρο και είναι σε θέση να φιλοξενήσει άνετα έως δέκα άτομα.
Η τοποθέτηση του σαλονιού στο κατώτερο κατάστρωμα ίσως να ξενίζει, εξετάζοντας όμως διεξοδικά την εν λόγω διάταξη δεν προκύπτει κάποιο μειονέκτημα, απεναντίας παρατηρείται μια αμεσότητα στην πρόσβαση από το σαλόνι προς τις καμπίνες. Σχετικά με τον φυσικό φωτισμό και αερισμό, αυτοί διαχέονται στο εσωτερικό από την μεγάλη είσοδο και τα πλευρικά φινιστρίνια.
Το σαλόνι περιλαμβάνει δύο ευρύχωρους καναπέδες, έναν επταθέσιο και έναν τριθέσιο. Στην πλάτη του τριθέσιου είναι ενσωματωμένη μια επιπλοσύνθεση που περιλαμβάνει μια επίπεδη τηλεόραση. Η επιπλοσύνθεση διαθέτει επίσης έναν μηχανισμό καταβύθισης στο εσωτερικό της, που επιτρέπει την φύλαξη της τηλεόρασης, προστατεύοντας την κατά την πλεύση ιδιαίτερα κατά την διάρκεια δυσμενών συνθηκών.
Το Cerri 86 διαθέτει τέσσερις συνολικά καμπίνες επιβατών και δύο καμπίνες πληρώματος. Η διάταξή τους προσφέρει την καμπίνα του ιδιοκτήτη (master) στην πλώρη, δύο δίδυμες με μονές ή τριπλές κουκέτες στο μέσο του σκάφους και μία διακεκριμένη (Vip) με διπλό κρεβάτι πρίμα. Βασικά χαρακτηριστικά όλων αποτελούν ο πλούσιος εξοπλισμός και ο πολυτελής διάκοσμος ενώ διαθέτουν όλες αυτόνομο κλιματισμό, ηχοσύστημα, επίπεδη τηλεόραση, ντουλάπες με μεγάλη επάρκεια χώρων και πολυτελή λουτρά / w.c.
Οι επιδόσεις του σκάφους είναι υψηλές και φθάνουν τους 42 κόμβους μέγιστης ταχύτητας και τους 35 κόμβους υπηρεσιακής. Τιμές οι οποίες εξασφαλίζονται από ένα ζεύγος πετρελαιοκινητήρων της MTU με συνολική ισχύ 4.060 ίππων(2×2.030) που, για την ενίσχυση των επιδόσεων, καταλήγουν μέσω αξόνων σε προπέλες επιφανείας.

H ενδεικτική τιμή του σκάφους ανέρχεται στα 4.200.000 € χωρίς Φ.Π.Α. τιμή στην οποία περιλαμβάνονται και στοιχεία εξοπλισμού που σε άλλα σκάφη έχουν επιπλέον κόστος όπως π.χ. το fly bridge με τα δεύτερα χειριστήρια, η προπέλα ελιγμών πλώρης και πρύμνης (bow και stern thruster) κ.λ.π.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ολικό μήκος: 26,30 μέτρα
Μήκος γάστρας: 23,99 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 6,35 μέτρα
Βύθισμα: 1,30 μέτρα
Εκτόπισμα: 54 τόνοι
Χωρητικότητα δεξαμενής καυσίμων: 7.000 λίτρα
Χωρητικότητα δεξαμενών νερού: 1.500 λίτρα
Αριθμός καμπίνων: 4+2
Αριθμός κρεβατιών: 8/10+4(πλήρωμα)
Κινητήρες: 2×2.030 ίπποι
Μέγιστη ταχύτητα: 42 κόμβοι
Υπηρεσιακή ταχύτητα: 35 κόμβοι
Αυτονομία: 350 ν. μίλια

Πληροφορίες: Elysee yachts, Σωτήρος Διός και Ηρώων Πολυτεχνείου 43, Πειραιάς, τηλ.: 210.4116071, φαξ.: 210 4116061, email. info@elysee.com.gr , www.elysee.com.gr.